Google Haritalarda doğrulama hizmetini siz değerli müşterilerimize sunmaktan mutluluk duyarız.
Peki işletmeler için Google haritalar neden bu kadar önemli? Google doğrulama işlemi nasıl yapılır? gibi soruların yanıtları ile Google haritalara kayıt olmanın öneminden bahsedelim.
Haritalara İşletme Kaydı Neden Önemli?
Bilenler bilir, hayatımızda harita servisleri yokken yalnızca arama motorları vardı. Pek çok işletme sahibi, bir web sitesi aracılığı ile SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hizmeti ile meşguldu. Fakat bu çalışma herkese hitap etmiyordu. Nedeni ise, arama motorlarında sadece bir tek ana sayfa vardı ve o ana sayfada yer alan 10 listeleme alanı aynı sektörde yer alan 1000’lerce işletme için yeterli değildi. Aynı zamanda daha lokal hizmet veren işletmelerin böyle bir maliyetin altına girmeleri oldukça gereksizdi. İşte Google Haritalar tam da burada devreye girdi. Kendi platformunda kayıtlı olan işletmeleri, arama sonuçlarına konuma bağlı olarak listeleyerek, bu sonuçların ilk 3’üne ana sayfasında yer verdi.
Google haritaların işletmeler için önemi tamda burada ortaya çıktı. Artık küçük, orta, büyük ölçekli fark etmeksizin tüm işletmelerin dinamik olarak Google arama sonuçlarında ilk sayfada çıkmaları hayal değildi. Google haritalarda doğrulama işlemini tamamlayan ve dataları doğru optimize edilmiş işletmeler, haritalı arama sonuçlarında, kullanıcının yakınlığına göre listelenmeye başladı.
İşletmeler için Google Haritalar
Google haritalar işletme ve kullanıcı tarafında en iyi deneyimi sunmaya çalışmaktadır. İşyeri, Google haritalara kayıt olması vesilesi ile kendisine başvuru esnasında sunulan; Firma ismi, Adres, Konum, Telefon numarası, Web sitesi adresi ve diğer detaylı bilgi alanlarını doldurması ile doğrulama süreci başlar ve bu sürecin sonrasında işyerinin konumu Google Haritalarda yerini alır.
Bu sürecin sonrasında sistem 2 farklı senaryo ile işletmenin bulunabilir olmasını sağlar;
Dolayısı ile işletmelerin çevrelerinde bulunan potansiyel müşteriler tarafından ulaşabilir olması için haritalara kayıtlı olmaları oldukça önemlidir.
Aşağıda, daha önce haritalara kayıt işlemini sağladığımız “Araç Kiralama” alanında faaliyet gösteren bir müşterimizin 1 aylık arama sonucu ekran görüntüsünü inceleyelim:
Görüldüğü üzere, söz konusu işletme son 1 ay içerisinde toplam 2170 kez görüntülenmiş. Bu gösterimin 916’sı kullanıcıların Google arama motoru üzerinden yaptıkları aramalar sonucunda gerçekleşirken, 1250 tanesi Google Haritalar platformu veya uygulaması üzerinden gerçekleşmiştir.
Kullanıcılar için Google Haritalar
Haritalara kayıtlı işletme sayılarının artması kullanıcı tarafına da olumlu etki ederek, seçeneklerini arttırmaktadır.
Kullanıcılar günümüzde, gidecekleri yeri bilseler dahi, uygulama üzerinden rota oluşturarak gitmeyi planlıyor. Bunun en temel nededi ise, haritaların nimetlerinden bir diğeri olan trafik yoğunluğudur. Bir yere giderken, bildiğiniz bir yolu tercih edebilirsiniz. Fakat harita uygulamaları size gideceğiniz konum için trafik yoğunluğuna göre daha rahat konumlar oluşturabilir.
Bu durumda kullanıcıların harita uygulamaları ile etkileşiminin giderek arttığını düşünürsek yukarıdaki ekran görüntüsünde de göründüğü üzere, en çok arama cep telefonu uygulaması üzerinden gerçekleştirilmiş durumda. Kullanıcının ihtiyacı her ne olursa olsun, doğru anahtar kelimeyi girmesi ile çevresinde bulunan haritalara kayıtlı işletme sonuçları karşısına gelecektir.
Google haritalardan araç kiralama, eczane, veteriner gibi aramalar gerçekleştirdiğinizde karşınıza ilgili kategoride size en yakın işletme ile sırada görüntülenir. Bununla birlikte söz konusu işletmenin size yakınlığı, aldığı yorumlar ve değerlendirmeler doğrultusunda tercihinizi gerçekleştirerek hızlı bir biçimde ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Google Haritalarda Doğrulama İşlemleri
Google haritalar kullanıcılarına en doğru işletme datasını sunmayı hedeflemektedir. Popüler olması ve tüm işletmelerin öncelikli olarak bu Google’ı tercih etmeside işlerini bir o kadar zorlaştırmaktadır. Bu sebeple, Google Haritalar doğrulama işlemleri için oldukça net ve katı bir politika izlemektedir. Doğrulama sürecine ilişkin aşamalar aşağıdaki gibidir;
Zarf ile doğrulama: Bu yöntem sıklıkla Google Haritalara kayıt olmak için yapılan başvurularda karşılaşılan bir yöntemdir.
İşletme kaydının oluşturulduğu adrese, içerisinde doğrulama kodunun bulunduğu bir zarf otomatik olarak gönderilir. Zarf içerisinde yer alan doğrulama kodu, sadece işletme için yapılan ilgili başvuru ile eşleşmektedir. Bu zarfın adrese ulaşması normal koşullarda 15 gün olarak belirtilir. Ülkemizde bir işletme için birden çok zarf talebinde bulunulması sebebi ile genellikle zarf adrese ulaşmamaktadır. Bu sebeple en çok zorlanılan doğrulama yönetimidir.
Telefon ile doğrulama: Başvuru yapan hesap kalitesine, kayıt edilmek istenilen konumun adres eşleşmesine göre değişkenlik gösteren bu yöntem, istisnai olarak karşılaşılan bir yöntemdir.
Bu doğrulama yönteminde, kayıt başvurusu esnasında belirtilen işyeri telefon numarasına bir çağrı iletilir. Türkçe olarak iletilen doğrulama kodunun başvuru ekranına girilmesi ile doğrulama işlemi sağlanır. Akabinde Google, doğrulanan hesabı incelemeye alır ve ortalama 3 gün içerisinde işletme Google haritalarda görüntülenmeye başlar. Bazı durumlarda Google bu doğrulama yöntemini geçersiz sayarak, adrese zarf yönlendirme ile tekrar doğrulama isteyebilir.
E-posta ile doğrulama: Yurtdışında yapılan başvurularda sıklıkla Google tarafından sunulsa da ülkemizde çok az karşılaşılan bir doğrulama yöntemidir. Bu doğrulama yöntemi için başvuru esnasında mutlaka bir web sitesi adresi belirtilmiş olması gereklidir.
Bu doğrulama yönteminde, başvuru esnasında belirtilen web sitesi adresi ile ilişkili bir kurumsal e-posta adresi bulunduğu varsayılarak, …@isletmeadi.com şeklinde bir e-posta adresi belirtilmesi istenir. Belirtilen e-posta adresine Google tarafından, içerisinde doğrulama kodunun yer aldığı bir mail gönderilir ve bu kodun Google Benim İşletmem başvuru ekranına girilmesi ile doğrulama işlemi gerçekleşir. Bu yöntemde de yine doğrulama işlemi sonrasında ortalama 3 günlük bir inceleme süreci bulunur.
Toplu doğrulama: Bu doğrulama yöntemi sadece 10 ve üzeri sayıda konuma sahip olan işletmeler için kullanılabilmektedir.
Konum grubuna eklenen 10 ve üzeri adetteki konumlara ait dataların düzenlenmesi sonrasında Google’dan toplu doğrulama talep edilir ve gerekli koşulların yerine getirilmesi sonrasında işletmeye ait tüm konumlar Google haritalarda yayınlanır.
Bu standart yöntemlere Google yardım bölümünden de ulaşabilirsiniz.
Anında doğrulama: Google haritalarda anında doğrulama işlemi, yalnızca Google tarafından atanan ve “Trusted Verifier” güvenilir doğrulayıcı olarak yetkilendirilen hesaplara ait bir özelliktir.
Güvenilir doğrulayıcı yetkisine sahip hesaplar, kendilerine ait tanımlanan doğrulama kodu ile bir işletme için Google haritalarda anında doğrulama yapabilmektedir. Böylelikle zarf ile doğrulama için beklenecek zaman veya telefonla doğrulama ihtimali olmadan, Google haritalarda hızlı doğrulama işlemi gerçekleştirilebilir.