X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar
USD

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıWeb SitesiNofollow Nedir?

Nofollow Nedir?

Nofollow Nedir?

Nofollow etiketi, kısaca web sitenizde bulunan bağlantı için kefil olmak istemediğinizi belirtmenin kolay bir yoludur. Sayfanızın rankinin, güvenilir olmadığını düşündüğünüz link verilen siteye aktarılmasını böylece engellemiş olursunuz. Goolge bu uygulama ile spam linkleri azaltmayı hedeflemiştir.

Siz: “nofollow” ile “Goolge bu bağlatıyı izleme!” diyebilirsiniz

Nofollow özelliğinin en çok bilinen kullanımı blog yorumlarındaki spam linkleri engellemesidir. Oldukça yaygınlaşan WordPress, Joomla ve benzeri açık kaynak web sitelerinin çoğalması ile backlink yaratmak isteyen spamcılar bu siteleri tespit ederek anlamsız yorumlar ile link eklemeye başladılar. Bu gibi blog yorumlarında bulunan nofollow olarak etiketlenmemiş backlinkler hem link veren sitenin hem de link alan sitenin Google tarafından spam olarak yorumlanmasına ve banlanmasına sebep olacaktır.  Bunu engellemek için WordPress’in güncel versiyonlarında blog yorumlarındaki linkler otomatik olarak “nofollow” etiketi ile yayınlanmaktadır. WordPress nofollow etiketini kaldırmak istiyorsanız bunu bir eklenti ile çözebilirsiniz.

nofollow

Etiketin diğer kullanım alanlarında ise düşük ranke sahip sayfalar ve siteler vardır. Wikipedia gibi yüksek ranke sahip sitelerin kaynak olarak gösterdiği düşük rankli sitelere sayısız link çıkışı Wiki’ye büyük zarar verirdi.

Ayrıca rel=”nofollow kullanımı siteden çıkan backlink sayısını mantıklı düzeylerde tutmaya da yarayacaktır. Yine Wikipedia’dan örnek verecek olursak her sayfanın belkide onlarca kaynak sayfası mevcut ve bu da Wiki’nin sayfa sayısından kat kat fazla backlink çıkışı olacağı anlamına geliyor. Wiki nofollow kullanımı sayesinde bu kaynaklara kefil olmuyor ve sadece istediği, kalitesinden emin olduğu sitelere dofollow backlink verebiliyor.

wikiscreenshot

Bu faydalı etiket sadece dışarı giden linklerde değil site içerisindeki link yapınızda da kullanılabilir. Örneğin “Oturum açın” gibi sayfaları izlemesi için Googlebot’u davet etmemize gerek yoktur. Sadece dizinde görmek istediğiniz sayfaları Googlebot takip etmelidir. Böylece Googlebot sitenizi tararken daha verimli çalışabilir.

Kendi sitenizden de link çıkışı verirken yukarıdaki örnekleri göz önünde bulundurursanız daha sağlıklı bir link çıkışı sağlamış olursunuz.

Nofollow Etiketinin SEO’ya Faydaları

Bütün bunlar göz önüne alındığında doğru yerde rel=”nofollow” kullanımı sitenin değerini koruyacak, ceza almasını önleyecektir. Bir SEO’cu için en büyük korku sitesinin algoritma veya manuel işlem ile ceza almasıdır. Nofollow ile site içi linklerin taranma önceliğini de Goolge bildirdiğimizde Goolge bu siteyi mükafatlandıracaktır.

Diğer Arama Motorları Tarafında Nofollow Yorumu

Google’ın 2005 yılında duyurduğu “nofollow” etiketi Yahoo arama motorları tarafından da kabul görmüştür. Yandex için de kullanımı aynıdır. Yandex, Webmaster, HTML taglerinin kullanımı başlığı altında inceleyebilirsiniz. Bing ve Ask.com arama motorlarının da rel=”nofollow” etiketini takip ettiği biliniyor. Baidu’nun da bu özelliğe uyduğu görülüyor. (wiki)

Nofollow Link Nasıl Kullanılır?

Dış bağlantılar için kullanım;

<a href=”ornek.com” rel=”nofollow”>Örnek link</a>

İç bağlantılar için kullanımı

<a href=”signin.php” rel=”nofollow”>Oturum Açın</a>

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(92 defa görüntülendi. / 3 kişi faydalı buldu.)

Top